etsin työryhmää ja yleisöä uuteen elokuvaani (HAKU PÄÄTTYNYT!)
For English click here
Päivitys (23. helmikuuta 2022). Haku on nyt päättynyt, hakuajan loppuun mennessä saapui 333 hakemusta. Käymme Emilian kanssa tällä viikolla hakemukset läpi, ja lähetämme jokaiselle hakijalle sähköpostia viimeistään sunnuntaina 27. helmikuuta.
Jos missasit deadlinen, valitettavasti - ja reiluuden nimissä -emme ota myöhästyneitä hakemuksia huomioon. Älä siis lähetä mulle enää sähköpostia.
Ja lopuksi, englanninkielisessä haussa oli mun tekemä virhe, joten muutaman hakijan 22.2. mennessä lähetetty hakemus on otettu huomioon. Pahoittelen sekaannusta, jonka mun typo aiheutti joillekin hakijoille.
-hannaleena
Hei, olen elokuvantekijä Hannaleena Hauru. Etsin työryhmää ja yleisöä tulevaan esitystaidetta ja elokuvaa yhdistävään teokseen.
Haku on kaikille avoin. Toiveeni on löytää ryhmä, jossa on niin opiskelijoita, ammattilaisia, amatöörejä kuin myös näiden ryhmien ja kulttuurialan ulkopuolelta tulevia ihmisiä. Työskentelykielinä ovat suomi ja englanti.
Tulen hyödyntämään kahdessa edellisessä elokuvassani, Metatitanic (2018) ja Fucking with Nobody (2020) käyttämääni essee-elokuvamuotoa, sekä aiemmissa teoksissani kehittelemiäni yhteisöllisiä tekemisen tapoja. Tämä projekti tulee olemaan MA-opinnäytteeni Taideyliopiston ja Goethe Universitätin dramaturgian tutkimuksen (CDPR) koulutusohjelmassa.
Tämän uuden, vuonna 2023 ensi-iltansa saavan teoksen aiheena on suomalainen kansallisidentiteetti osana kolonialismin historiaa ja perintöä.
avainsanoja: karnevalismi, keveys, ryhmähierarkiat, brändit, pyhyys, kansallisuskonnolliset symbolit, valloittavuus, muistot, epämukavuus, haptisuus, intohimo, yhteisölliset dramaturgiat, kolonialismi, nationalismi, arkkityypit
Etsin aiheesta kiinnostunutta työryhmää (n. 30 henkeä) ja yleisöä (n. 30 henkeä) teokselleni. Erityistä tässä projektissa on se, että teos tullaan tekemään alusta saakka yhteistyössä etukäteen valitun yleisön kanssa. Siksi etsin yleisöä jo tässä vaiheessa. Kun työryhmä tapaa ensimmäistä kertaa, myös yleisö tapaa tekijät ensimmäisen kerran ja suunnittelemme yhdessä, millaisen teoksen tulemme tekemään.
Oma kiinnostukseni on elokuvadramaturgian syvärakenteissa ja haasteessa tehdä yhteisöllisesti mahdollisimman viihdyttävä ja tinkimätön taideteos, joka käsittelee kolonialismia ja suomalaista kansallisidentiteettiä. Toivon löytäväni työryhmään monipuolisen joukon ihmisiä, joiden omat näkemykset, kokemukset, ideat ja ajatukset nationalismista ja kolonialismista tulevat osaksi tämän teoksen tekemistä. Siksi en käsikirjoittajana ole luonut esimerkiksi mitään tarinallisia raameja, ennen kuin työryhmä ja yleisö on koossa.
Aktiivisin työskentelyaika tulee olemaan tammi-helmikuu 2023. Lisäksi koko työryhmä ja yleisö työskentelevät yhdessä 22-26.8.2022. Projekti toteutetaan Helsingissä ja PK-seudulla. Toimin projektissa ohjaajana, käsikirjoittajana ja leikkaajana.
Projekti toteutetaan Elokuvayhtiö Aamun ja Taideyliopiston yhteistyönä. Projekti on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa työryhmä ja yleisö työskentelevät yhdessä esitystaiteellisessa ympäristössä ja osuus huipentuu helmikuun 2023 lopulla esitystaidetta ja elokuvaa yhdistävään ensi-iltaan. Projektin toisessa osassa teosmateriaaleista valmistetaan elokuva laajempaa levitystä varten. Projektin toisessa osassa valmistettavan elokuvan tuottaa Elokuvayhtiö Aamu, tuottajana toimii Emilia Haukka. Muuta työryhmää ei vielä ole olemassa, vaan se kootaan tämän avoimen haun kautta. Projektia tukee tällä hetkellä Koneen säätiö, joka on myöntänyt minulle apurahan taiteelliseen työskentelyyn. Muu rahoitus teokselle hankitaan vuoden 2022 aikana. Teoksen toisessa vaiheessa tehtävä elokuva on tarkoitus toteuttaa palkallisena tuotantona, josta syntyy elokuva valtakunnalliseen ja kansainväliseen levitykseen.
Jos kiinnostuit tulemaan mukaan työryhmään tai yleisön jäseneksi, lähetä hakemus viimeistään su 20.2.2022. Hakeminen ei sido sinua vielä mihinkään.
Tunnetko minut entuudestaan? Kaikille ystäville ja kavereille ja pitkäaikaisille kollegoille: en aio pyytää henkilökohtaisesti ketään mukaan tähän projektiin, sillä haluan tasavertaisuuden vuoksi kokeilla kaikille avointa hakua. Oma toiveeni on, että työryhmässä tulisi olemaan niin uusia kuin vanhojakin tuttuja, niin kokeneita kuin aloittelevia tekijöitä, joita yhdistää ennen kaikkea motivaatio aihepiiriin ja projektin tekotapaan.
Tätä hakua saa mielellään jakaa edelleen!
Miten haet mukaan:
Haku on avoin kaikille, niin opiskelijoille, ammattilaisille, puoliammattilaisille, harrastajille tai sinulle, joka et kuulu mihinkään näistä ryhmistä. Voit hakea projektiin mukaan myös työryhmänä tai työparina.
Etsin seuraavia:
Esiintyjät
Suunnittelijat ja AV-työryhmä
Yleisö
Mahdolliset muut henkilöt
Huomio: koska teos toteutetaan yhteistyössä Taideyliopiston kanssa, etuasemassa haussa ovat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun (TeaK) opiskelijat, erityisesti opiskelijat joille työ on maisteritutkinnon taiteellinen opinnäyte. Projektin ensimmäinen osio toteutetaan yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa ja taiteellisen toiminnan resurssit suunnataan ensisijaisesti projekteille, joka edistää mahdollisimman monen opiskelijan opintoja. Osallistuminen TeaKin opiskelijoille projektin ensimmäisen vaiheen osalta tapahtuu opintopisteillä.
1.esiintyjät
Etsin yhteensä 10-15 esiintyjää elokuvaa ja esitystaidetta yhdistävään teokseen. Etsin esiintyjiä, jotka ovat kiinnostuneita teoksen kokonaisdramaturgian syntymisestä ja joita kolonialismin ja kansallisidentiteetin teemat puhuttelevat.
Teos tulee sisältämään “open studio” -periodin, joka tarkoittaa että yleisö tulee osallistumaan tiiviissä yhteistyössä teoksen harjoituksiin ja kuvauksiin. Esiintyjiltä edellytetään kiinnostusta tiiviiseen ja kokeilevaan työskentelyyn yleisön kanssa. Halutessaan esiintyjät saavat työskennellä myös muissa työryhmätehtävissä kameran takana tai yleisön edustajina. Kerro myös hakiessasi, jos olet kiinnostunut (käsi)kirjoittamisesta.
Lähtökohtana on toteuttaa fiktiivinen teos, esiintyjiltä ei edellytetä esim. omien henkilökohtaisten tarinoiden jakamista tai muutoin dokumentaarista presenssiä.
2. suunnittelijat ja AV-työryhmä
Etsin seuraavia:
ohjaajan assistentti
apulaisohjaaja
kuvausjärjestäjä
kuvaaja ja kamera-assistentti
valossuunnittelija ja 1-2 valoteknikkoa
pukusuunnittelija ja puvustaja
lavastussuunnittelija
maskeeraus- ja kampaussuunnittelija, sekä maskeeraaja
rekvisitööri
äänittäjä ja äänittäjän assistentti
säveltäjä
2.leikkaaja
äänisuunnittelija
värimäärittelijä
äänimiksaaja
Jos teoksen aihe innostaa sinua, mutta olet jonkin muun osa-alueen osaaja, esim. stunt- tai läheisyyskoordinaattori, mukaan saa hakea silti!
Huomioitavaa on, että teos yhdistää näyttämötaidetta ja elokuvaa, työryhmä ei siis tule toimimaan yksinomaan elokuvatekniikan ehdoilla. Teos tulee sisältämään “open studio” -periodin, joka tarkoittaa, että yleisö tulee osallistumaan tiiviissä yhteistyössä teoksen harjoituksiin ja kuvauksiin. AV-työryhmän jäsen saa halutessaan toimia myös esiintyjän tai yleisön rooleissa. Voit myös hakea mukaan toiveena toimia kaksoisroolissa esim. suunnittelijana ja esiintyjänä. Kerro hakiessasi, jos olet kiinnostunut myös (käsi)kirjoittamisesta.
Oletko jälkituotannon parissa työskentelevä? Idea on, että sinäkin osallistut elokuussa kaikille yhteiseen työskentelyviikkoon, jossa elokuvaa suunnitellaan yhdessä yleisön kanssa. Tammi-helmikuu 2023 ei ole sinulle sinulle intensiivistä työaikaa: elokuvateoksen aktiivinen jälkityöstö aloitetaan maaliskuusta 2023 eteenpäin. Lopullinen elokuvateos valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä.
3. yleisö
etsin noin 30 ihmistä, jotka tulevat toimimaan henkilöinä, joille tämä teos tehdään.
Osallistuminen yleisönä ei vaadi ennakko-osaamista ja/tai erityisiä taitoja. Kiinnostus projektiin riittää.
Yleisö tulee olemaan mukana läpi produktion. Kun työryhmä tapaa ensimmäisen kerran, myös yleisö tapaa työryhmän. Opinnäytetyöni yhtenä kiintopisteenä on tutkia yleisön roolia osana elokuvallisen dramaturgian syntymistä. Yleisön jäseniä tullaan tapaamaan yksilöllisesti ja ryhmissä. Yleisön jäsenillä on mahdollisuus toimia myös tekijäroolissa, eikä pelkästään olla katsoja. Työskentelyssä yleisön kanssa rikotaan tietoisesti yleisöön asennoitumista työryhmästä erillisenä massana tai ohjailtavana laumana. Työskentelyssä hyödynnetään mm. antropologi Clifford Geertzin “Deep hanging out” -käsitettä. Rajattujen haastattelujen tai lomakekyselyiden sijaan yleisön kanssa vietetään aikaa eri ympäristöissä. Kohtaamiset yleisön kanssa tulevat tapahtumaan myös yleisön määrittelemissä lokaatioissa sen sijaan, että yleisöä tavataan vain tiloissa, joissa teosta tehdään ja jotka ovat tekijäryhmän hallinnoimia.
Projektin myöhemmässä vaiheessa toteutettava elokuva tulee laajemman yleisön nähtäväksi, mutta helmikuun 2023 lopussa ensi-iltansa saava teos toteutetaan ensisijaisesti näille 30 ihmiselle.
Kerro myös hakiessasi, jos olet kiinnostunut (käsi)kirjoittamisesta.
4. mahdolliset muut henkilöt
Haluaisitko olla tässä projektissa mukana jollain muulla tavalla? Sekin on mahdollista, lähetä motivaatiokirje ja kerro mitä haluaisit tässä projektissa tehdä.
Yhteistä kaikille hakijoille:
Lähetä viimeistään su 20.2.2022:
Motivaatiosi (max. 1 sivu TAI max 3 min video)
CV:si (max. 1 sivu)
osoitteeseen: hannaleena.hauru@uniarts.fi
Otsikoi viestisi: Mukaan elokuvaan
Jos lähetät videon, lähetä se linkkinä (esim. Youtube, Vimeo…) ja muista liittää mahdollinen salasana hakemukseesi. Triplatsekkaa että linkkisi toimii. Älä lähetä videotiedostoa suoraan sähköpostiliitteenä, kiitos.
Kerro motivaatiossasi:
Mitä haluaisit tässä projektissa tehdä?
Mikä teoksen aiheissa kiinnostaa/puhuttelee/vaivaa/inspiroi sinua? Jos kolonialismi ja suomalainen kansallisidentiteetti eivät ole sinulle ennalta läheisiä aiheita, voit tutustua tämän haun lopussa oleviin lähteisiin, jotka ovat viimeaikoina inspiroineet minua tähän projektiin liittyen
Onko sinulla jokin näkökulma, erityistaito tai asia, jonka haluaisit tuoda mukanasi?
Muista liittää CV (1 sivu) mukaan hakemukseesi
Tarkista vielä, että aikataulusi sopivat varmasti yhteen tämän projektin kanssa (aikajana alla)
Hakea voi yksilönä, työryhmänä tai työparina. Voit hakea mukaan myös jonkun instituution edustajana.
Valinnat tehdään painottaen motivaatiota. Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen- ja muotoisen ryhmän löytäminen. Taitotasosi, aiempi kokemuksesi tai meriittisi eivät ole tämän haun kohdalla oleellisia.
Käsittelen hakemukset yhdessä tuottaja Emilia Haukan kanssa ja palaan sinulle 27.2.2022 mennessä. Hakemus ei sido sinua vielä mihinkään. Kunkin työryhmään valittavan kanssa sovitaan myöhemmin mahdollisista opintosuorituksista, työharjoittelusta, tekijänoikeus- ja/tai palkka-asioista. On huomioitavaa, että tämän projektin osalta neuvottelut kotimaisten elokuvarahoittajien kanssa on vielä aloittamatta, ja samoin Elokuvayhtiö Aamu ja Taideyliopisto neuvottelevat parhaillaan, miten tuotanto tulee rakentumaan. Laajempaan levitykseen tuleva elokuva on tarkoitus toteuttaa tuotantona, jossa koko työryhmälle maksetaan palkkaa. Lähtökohtana on, että myös tiivisti projektiin osallistuvalle yleisölle tullaan maksamaan korvaus.
Aikatauluista:
20.2.2022 Deadline hakemuksen jättämiselle
27.2.2022 Palaan sinulle hakemukseesi liittyen
22.-26. elokuuta 2022 Koko työryhmä ja yleisö työskentelevät yhdessä Helsingissä tai PK-seudulla
syys-joulukuu 2022 Ennakkosuunnittelua pienryhmissä, ei yhteisiä isoja lähitapaamisia
tammi-helmikuu 2023 Yhteensä 6 viikkoa täyspäiväistä työskentelyä, pääosin ma-pe 9-17, Helsingissä.
Huom. yleisön jäsenet osallistuvat tammi-helmikuussa max. 6 päivänä työskentelyyn. Yleisön tulee olla mahdollista osallistua välillä myös klo 9-17 välisenä aikana työskentelyyn.
maalis-huhtikuu 2023 tulen mahdollisesti pyytämään työryhmältä ja yleisöltä vielä tapaamisia opinnäytetyöni kirjalliseen osuuteen liittyen.
Muut aikatauluihin liittyvät asiat sovitaan myöhemmin työryhmän kanssa erikseen.
Työn tutkimuksellisesta puolesta:
En edellytä teoreettista kiinnostusta tai akateemisia valmiuksia työryhmän tai valitun yleisön jäseniltä. Koska tässä projektissa on kuitenkin vahva tutkimuksellinen puoli, jaan tässä ajatteluani ja opinnäytteeni henkilökohtaisia tavotteita. Tämä teos on osa dramaturgian tutkimuksen opintojani Taideyliopistoon ja Goethe Universitätiin Frankfurtissa. Opiskelen kaksoistutkintoa vertailevaan dramaturgian ja esitystutkimuksen maisteriohjelmassa. Etsin esitystaiteen, sosiologian, politiikan, kulttuurin ja historiantutkimuksen, uskontotieteen ja filosofian aloilta vertailukohtia elokuvateokseni dramaturgiaan. Vertailevan työskentelyn tavoitteena on löytää näiltä muilta aloilta tietoa, jonka avulla luoda dekolonisoivia dramaturgisia työkaluja länsimaisen elokuvataiteen käyttöön.
Haluan vertailevasti tarkastella, miten fiktioelokuvien dramaturgioiden rakentamista voisi uudistaa siten että se hyödyttäisi niitä ääniä, jotka tällä hetkellä jäävät marginaaliin. Tähän ei riitä se, vallitseviin elokuvataiteen rakenteisiin ja työtapoihin koulutetaan ja otetaan mukaan ihmisiä moninaisista taustoista. Itse rakenteita ja työtapoja tulee muuttaa.
Olen valkoihoinen, korkeakoulutettu, keskiluokkainen suomalainen cis-nainen, ja toimin hankkeen koollekutsujana ja fasilitoijana. Vaikka työryhmä olisi kokonaisuudessaan millainen tahansa, olen johtavassa valta-asemassa oleva tekijä, ja tämä teos syntyy minun väittämieni ympärille. Omaksumani ajattelutavat ovat läsnä esimerkiksi siinä, miten tämä työryhmähakukirje on laadittu ja miten se luo raamit tälle hankkeelle. Tässä projektissa ei tulla pääsemään pakoon sitä, että teoksen perimmäinen valtaapitävä näkökulma on valkoinen. Näkökulmani kuitenkin on, että myös valta-asemissa olevien etu-oikeutettujen tulee osallistua aktiivisina toimijoina dekolonosaatioprosesseihin. Näkyväksi tekeminen ja kriittinen tuotantorakenteiden tarkastelu on minulle askel syvälle juurtuneiden toimintatapojeni muuttamiseksi.
Viimeaikaisia lähteitä, jotka ovat inspiroineet minua kolonialismiin ja nationalismiin liittyen:
Startup-unelmaa ja ratkaisuja vai kolonialismia ja rasismia? Antti Tarvainen vieraana “Mikä meitä vaivaa” -podcastissa (2021)
E. Tuck & K.W. Yang: Decolonization is not a metaphor (2012)
Kimmo Laine: "Pääosassa Suomen kansa" — Suomi-filmi ja Suomen Filmiteollisuus kansallisen elokuvan rakentajina 1933-1939 (1999)
Maatiaispossu on Suomen kansallispossu, Snellmanin Lihanjalostus oy:n mainoskampanja (2022)
Jere Kyyrö: Mannerheim ja muuttuvat tulkinnat - Mediatisoitunut kansalaisuskonto 2000-2010-lukujen kulttuurikiistoissa (2019)
Franz Fanon: Poliittisia kirjoituksia, suom. Eetu Virén (2017)
Suomen elokuvasäätiön strategia 2018-2023 ja ses.fi:n etusivun slogan: “Suomalainen elokuva kertoo meidän kaikkien tarinat”
Jos luit kaiken tänne asti, niin kannustan sinua lähettämään hakemuksen jo ihan pelkästään tästä syystä.